4 kwietnia, 2020 Zdrowie i dieta 0

Nietolerancja glutenu zwana Celiakią to jedna z tych przypadłości, z którymi boryka się wiele osób. Wyżej wspomniana w skrajnych przypadkach doprowadza do zaniku kosmków jelitowych, a co za tym idzie przyczynia się do niemożności wchłaniania przez organizm składników odżywczych pochodzących z rozmaitych pokarmów. W związku z tym faktem koniecznym jest przestrzeganie restrykcyjnej diety, gdyż w innym wypadku może mieć to negatywne konsekwencje dla zdrowia.

Uczulenie na gluten – objawy

sklep z żywnością bezglutenowąOsoby, które są uczulone na gluten doznają rozmaitych objawów po jego spożyciu. Jedne pojawiają się od razu, a inne nawet po kilku godzinach. W przypadku tych pierwszych, do najczęstszych objawów można zaliczyć: wstrząs anafilaktyczny, biegunkę, wymioty, pokrzywkę i wiele innych. W przypadku objawów pojawiających się z opóźnieniem są nimi najczęściej zaostrzenie Atopowego Zapalenia Skóry oraz biegunka. Należy mieć również świadomość tego, że objawy uczulenia na gluten bardzo często uzależnione są również od wieku danej osoby. W przypadku dzieci niejednokrotnie dochodzi do sytuacji, że z wiekiem po prostu z niej wyrastają. Nie mniej jednak należy pamiętać o tym, że osoby uczulone na gluten powinny spożywać określone pokarmy, które wykluczają wyżej wspomniane. Aby je nabyć, warto odwiedzić sklep z żywnością bezglutenową, w którym znajdzie się wiele wartościowych produktów.

Podsumowując – uczulenie na gluten to jedna z bardziej uciążliwych alergii. Dzieje się tak dlatego, że zdecydowana większość pokarmów zawiera ten składnik, a co za tym idzie, osoby się z nią borykając muszą zwracać szczególną uwagę na to, co spożywają. Jest to szczególnie problematyczne podczas jedzenia posiłków w restauracjach czy na rozmaitych uroczystościach. Wówczas lepiej odmówić sobie niektórych potraw.