21 czerwca, 2020 Usługi 0

Nie da się ukryć, że odpowiednio zabezpieczona posadzka w niektórych miejscach jest wręcz konieczna. W szczególności dotyczyć to może najróżniejszych miejsc gdzie zachodzi kontakt z produktami spożywczymi. W takim miejscu należy bardzo mocno się przyłożyć do tego by posadzka była zabezpieczona. Można takie zabezpieczenia stworzyć nawet samodzielnie. 

Ochronne powłoki na posadzce 

akrylowanie podłógNiektóre typy posadzek bardzo łatwo można uszkodzić. W szczególności tyczy się to posadzek wykonanych z betonu. Przy dość intensywnej eksploatacji może dojść do tego, że górna warstwa betonu zacznie się po prostu łuszczyć powodując powstawanie pyłu. W związku z tym warto jak najszybciej pomyśleć o zabezpieczeniu takich posadzek. Świetnym pomysłem może być akrylowanie podłóg. Zabieg ten w niektórych przypadkach musi być jednak poprzedzony przeprowadzeniem gruntowania posadzki. W szczególności konieczne jest gruntowanie w przypadku posadzek betonowych. Dopiero gdy warstwa gruntująca się wchłonie to można zacząć przeprowadzanie akrylowania. Do tego zadania wykorzystywane są specjalne środki chemiczne. Często bywa tak, że nie obejdzie się po zastosowaniu jednej warstwy akrylu. W przypadku niektórych posadzek może być tak, że trzeba będzie nałożyć nawet pięć warstw akrylu. Z reguły jest tak, że akryl bardzo szybko schnie więc po jakimś czasie nasza posadzka będzie się już w pełni nadawała do użytku. 

Akrylowanie niejednokrotnie nazywane jest również polimeryzacją. Tego typu zabiegi wykonywane są bardzo często w firmach produkujących żywność. Również spotkać się możemy z tym, że akryl nakłada się też na posadzkach w hotelach, na basenach czy w siłowniach. Warto bowiem też zaznaczyć, że posadzka po przeprowadzeniu akrylowania staje się antypoślizgowa.