27 lutego, 2016 Hobby 0
drożdże

Każdy z nas lubi wypić alkohol na imprezie. Jednak najlepszy jest taki który będzie zrobiony przez nas. Ale co jest potrzebne nam do zrobienia wina? Potrzebna będzie profesjonalna aparatura takie jak destylatory oraz alembik. Są to sprzęty używane również w laboratorium. Jednak produkcja alkoholu to jakby nie patrzeć również proces chemiczny.  

Drożdże, owoce, syrop, co jeszcze?

drożdżeNaczynia te wykorzystywane były bardzo mocno w średniowieczu. Dobra skoro mamy już taki sprzęt to jak przygotować wino? Podstawą każdego wyrobu alkoholowego są owoce. Przed poddaniu ich procesowi fermentacji należy je dokładnie oczyścić. Konieczne jest również ich obranie ze skórki, jednak należy to zrobić jak najcieniej. Następnie owoce umieszczamy w szklanej butelce i zalewamy spirytusem. Aby owoce mogły przepracować naczynie umieszczamy w dość gorącym i słonecznym miejscu. Kolejnym już ostatnim etapem jest dodanie syropu oraz drożdże. Dopiero teraz odbywać się będzie właściwy proces fermentacji. Oczywiście istnieją też koncentraty z owoców dzięki którym zrobimy aż dwadzieścia trzy litry nalewki. Jeśli do produkcji użyjemy również aparatury profesjonalnej to cały proces przebiegnie szybciej. Trzeba teraz odstawić nasz wywar i poczekać aż dojrzeje. Kiedyś będziemy mogli skosztować naszego wyrobu. Wyrób nasz domowy jest zdrowszy bo nie ma w nim chemii i nie jest szkodliwy aż tak bardzo jak kupione wódki. Wino jest produkowane już czasów Imperium Rzymskiego jednak ten proces kiedyś trwał dłużej.

Nie było wtedy takiego sprzętu jak dziś a sam trunek (wino albo nalewka bo wódki jeszcze nie było) był tak drogi że najczęściej było stać władze na niego. Zazwyczaj pili go przywódcy. Wtedy robione było z winogron bez jakiejkolwiek chemii więc nie miało tak długiej przydatności do spożycia.